12th Physics TEST

क्लास 12th फिजिक्स चैप्टर 3 इलेक्ट्रिक करंट टेस्ट 3

Table of Contents

 कक्षा 12 भौतिक विज्ञान सभी महत्वपूर्ण प्रश्न

पाठ 3 विद्युत धारा ( इलेक्ट्रिक करंट )

 

Join

                Test 3

1. किसी चालक में बहने वाली विद्युत धारा तथा इलेक्ट्रॉन के अनुगमन वेग में संबंध लिखो।

उत्तर

physics paper solution 2021

2. किसी पदार्थ के विशिष्ट प्रतिरोध से आप क्या समझते हो?

उत्तर – किसी चालक तार के भीतर किसी बिंदु पर विद्युत क्षेत्र की तीव्रता तथा धारा घनत्व के अनुपात को उस चालक के पदार्थ का विशिष्ट प्रतिरोध अथवा प्रतिरोधकता कहते हैं। इसे रो से प्रदर्शित करते हैं

Join

विशिष्ट प्रतिरोध = E/J = RA/l

3. विशिष्ट प्रतिरोध का मात्रक लिखिए।

 उत्तर – विशिष्ट प्रतिरोध का मात्रक ओम – मीटर है।

 

4. अनुगमन वेग से आप क्या समझते हो?

उत्तर – इलेक्ट्रॉनों को प्राप्त वह सूक्ष्म नियत वेग जो मुक्त इलेक्ट्रॉनों को तार की लंबाई के अनुदिश उच्च विभव वाले सिरे की ओर गति के लिए प्रेरित करता है अनुगमन वेग कहलाता है।
इसे Vd से प्रदर्शित करते हैं।

5. विद्युत चालकता क्या है? इसका मात्रक लिखिए।

उत्तर – किसी पदार्थ के विशिष्ट प्रतिरोध के व्युत्क्रम को उस पदार्थ की विशिष्ट चालकता कहते हैं। इसे सिग्मा से प्रदर्शित करते हैं।

विशिष्ट चालकता = 1/ विशिष्ट प्रतिरोध

इसका मात्रक प्रति ओम प्रति मीटर है तथा इस का विमीय सूत्र [M-1L-3T3A2] है।

6. विशिष्ट चालकता पर ताप का क्या प्रभाव पड़ता है?

उत्तर – किसी धातु अथवा मिश्र धातु चालक का ताप बढ़ाने पर विशिष्ट चालकता कब होगी क्योंकि ताप बढ़ाने पर विशिष्ट प्रतिरोध बढ़ता है।

7. किसी धातु के प्रतिरोध पर ताप का क्या प्रभाव पड़ता है?

उत्तर – किसी धातु का ताप बढ़ाने से उसका प्रतिरोध बढ़ जाता है तथा ताप घटाने से उसका प्रतिरोध घट जाता है।

8. एक सेल का विद्युत वाहक बल 2 वोल्ट है, इस कथन का क्या अर्थ है?

उत्तर – छात्र स्वयं हल करें–

 

9. विद्युत परिपथ संबंधी किरचोफ का प्रथम नियम व द्वितीय नियम किस भौतिक राशि के संरक्षण से संबंध रखता है?

उत्तर – प्रथम नियम आवेश के संरक्षण पर आधारित है तथा द्वितीय नियम ऊर्जा संरक्षण पर आधारित है।

 

10. व्हीटस्टोन सेतु के सुग्राही होने की शर्त क्या है?

उत्तर – व्हीटस्टोन सेतु की चारों भुजाओं में प्रतिरोध एक ही कोटि के होने चाहिए यही व्हीटस्टोन सेतु के सुग्रही होने की शर्तें है।

11. विभवमापी को आदर्श वोल्टमीटर क्यों कहा जाता है?

उत्तर – विभवमापी में शून्य विक्षेप की स्थिति में सेल से कोई धारा प्रवाहित नहीं होती है अर्थात यह अनंत प्रतिरोध के आदर्श वोल्टमीटर के तुल्य है इसलिए इसे आदर्श बोल्ट मीटर कहते हैं।

12. किसी सेल के टर्मिनल विभांतर, विद्युत वाहक बल तथा आंतरिक प्रतिरोध में संबंध लिखो।

उत्तर –     V = E – ir

__________________________________

 

 for English medium students

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

 

Class 12 physics all important questions

 Lesson 3 Electric current

 Test 3

 1. Write the relation between the electric current flowing in a conductor and the trajectory velocity of electron.

 2. What do you understand by the specific resistance of a substance?

 Answer: The ratio of intensity of electric field and current density at a point within a conductor wire is called the specific resistance or resistivity of the substance of that conductor.  Display it with a cry

 Specific resistance = E / J = RA / l

 3. Write the unit of specific resistance.

 Answer – The unit of specific resistance is Ohm meter.

 4. What do you understand by follow velocity?

 Answer – The microscopic fixed velocity the electrons receive which drives the free electrons to move towards the high potential end along the length of the wire is called the trajectory velocity.
Let us display this with Vd.

 5. What is electrical conductivity?  Write its unit.

 Answer – The inverse of the specific resistance of a substance is called the specific conductivity of that substance.  Let us demonstrate this with Sigma.

 Specific conductivity = 1 / specific resistance

Its unit is per ohm per meter and its dimensional formula is [M-1L-3T3A2].

 6. What is the effect of heat on specific conductivity?

 Answer – When will the specific conductivity of a metal or alloy conductor increase when the temperature increases because the specific resistance increases when the temperature is increased.

 7. What is the effect of heat on the resistance of a metal?

 Answer: By increasing the temperature of a metal, its resistance increases and by decreasing the heat its resistance decreases.

 8. The electric carrying force of a cell is 2 volts, what does this statement mean?

 answer –

 

 9. Kirchhof’s first law and second law related to the conservation of which physical amount?

 Answer – The first rule is based on the conservation of charge and the second rule is based on energy conservation.

 10. What is the condition of sensitiveness of Wheatstone bridge?

 Answer – Resistance in the four arms of the Wheatstone Bridge should be of the same grade, this is the condition for the recovery of the Wheatstone Bridge.

 11. Why is a potentiometer called an ideal voltmeter?

 Answer – No current flows through the cell in the case of zero deflection in the potentiometer ie it is equivalent to an ideal voltmeter of infinite resistance hence it is called ideal bolt meter.

 12. Write the relationship between terminal variation, electric carrying force and internal resistance of a cell.

 Answer – V = E – ir

physics paper solution 2021

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *