12th Biology TEST

क्लास ट्वेल्थ बायोलॉजी चैप्टर 2 टेस्ट 2 पुष्पी पादपों में लैंगिक जनन

Table of Contents

कक्षा 12 जीव विज्ञान पाठ 2 पुष्पी पादपों में लैंगिक जनन

             टेस्ट 2

1. बीजांड का वह स्थान जहां बीजांडव्रंत जुड़ा होता है उसे कहते हैं

a)निभाग,
b)नाभिका ,
c)केंद्रक ,
d)माइक्रोपाइल

Join

उत्तर – निभाग

2. भारतीय भ्रूण विज्ञान के जनक हैं

a)सर जगदीश चंद्र बोस ,
b)डॉ बीरबल साहनी,
c) डॉ हरगोविंद खुराना,
d)पी माहेश्वरी

Join

उत्तर –  पी माहेश्वरी

3. द्वि निषेचन क्रिया होती है

a)शैवाल में,
b) आवृतबीजी पौधों में,
c)अनावृतबीजी पौधों में,
d)कवक में

उत्तर –  आवृतबीजी पौधों में

4. सेल्विया में परागण होता है

a)जल द्वारा,
b) वायु द्वारा,
c) कीटों द्वारा,
d)इनमें से कोई नहीं

उत्तर –  कीटों द्वारा

5. पुष्पी पादप का कौन सा भाग अगुणित है

a)जड़ ,
b)पत्ती ,
c)नर युग्मक ,
d)युग्मनज

उत्तर –  नर युग्मक

6. बहुभ्रूणता क्या है?

उत्तर –  एक बीज में एक से अधिक भ्रूण होने को  बहुभ्रूणता  कहते हैं, युग्मनज से भ्रूण बनने के अतिरिक्त कभी-कभी सहायक कोशिकाओं से नर युग्मक के संलयन से अतिरिक्त भ्रूण बन जाता है।

7. आभासी फलों के कोई दो उदाहरण दीजिए

उत्तर – नाशपाती, काजू, सेब ,अनानास

8. दोहरा निषेचन की परिभाषा दीजिए।

उत्तर – आवृत बीजी पौधों में परागकण की जनन कोशिका से बने नर युग्मक मैं से एक अंड कोशिका से तथा दूसरा नर युग्मक द्वितीय केंद्रक से संगलित होता है। इन दोनों क्रियाओं को सम्मिलित रूप से दोहरा निषेचन कहते हैं।

9. परागण को परिभाषित करो।

उत्तर – पराग कणों का पराग कोष से मुक्त होकर उसी प्रजाति के पुष्प के वर्तिकाग्र तक स्थानांतरण परागण कहलाता है, यह दो प्रकार का होता है स्वपरागण तथा पर परागण

कक्षा 12 जीव विज्ञान के संपूर्ण नोट्स डाउनलोड करने के लिए यहां पर क्लिक करें

 

10. असंगजनन क्या है? उदाहरण दीजिए

उत्तर – बिना निषेचन बीच निर्माण की प्रक्रिया असंग जनन कहलाती है, इस प्रक्रिया में लैंगिक जनन को प्रतिस्थापित कर दिया गया है। असंग जनन से उत्पन्न पादप असंगजनिक कहलाते हैं। इन पौधों के जीवन चक्र में युग्मक संलयन अथवा अर्धसूत्री विभाजन नहीं होता। इसकी खोज विंकलर (1908) ने की थी।

11. पराग कोष की अनुप्रस्थ काट का स्वच्छ नामांकित चित्र बनाइए।

उत्तर –

12. भ्रूण कोष तथा भ्रूणपोष में अंतर लिखिए

up board biology imp questions

13. अनिषेकफलन पर टिप्पणी लिखो।

उत्तर – सामान्यता निषेचन के पश्चात अंडाशय से फल बनता है। कभी-कभी बिना निषेचन के अंडाशय फल में विकसित हो जाता है। ऐसा फल अनिषेक फल तथा फल बनने की यह क्रिया अनिषेकफलन कहलाती है। प्रकृति में इनके अनेक उदाहरण देकर जा सकते हैं जैसे केला पपीता संतरा आदि। अनिषेक फलों में बीजांड बीज में परिवर्तित नहीं होते। अनेक पौधों में केवल परागण होने पर ही फल बनने की क्रिया प्रारंभ हो जाती है फिर चाहे निषेचन हो या ना हो। कुछ हारमोंस जैसे एन ए ए के छिड़काव से अनिषेक फलन प्रेरित किया जा सकता है क्योंकि इस प्रकार बने फल बीज रहित होते हैं अतः यह प्रक्रिया अनार वाली चीजें से फलों में हानि प्रद होती है क्योंकि इनमें बीज के कुछ भाग ही खाए जाते हैं।

14. एक पुष्प में निषेचन के पश्चात होने वाले परिवर्तनों का उल्लेख करो।

उत्तर – पुष्पी पौधों में दोहरा निषेचन होता है इसके फलस्वरूप भ्रूण कोष मैं द्विगुणित युग्मनज तथा त्रिगुणित प्राथमिक भ्रूनपोष केंद्रक बनता है, इनसे क्रमस: भ्रूण तथा भ्रूणपोष बनता है। भ्रूणपोष विकासशील भ्रूण को पोषण प्रदान करता है। इसके साथ-साथ बीजांड में कई परिवर्तन होते हैं जिसके फलस्वरूप बीजांड से बीज तथा अंडाशय से फल का निर्माण होता है।

 for English medium students

Class 12 Biology Lesson 2 Sexual reproduction in flowering plants

        Test 2

 1. The place where the ovule is attached is called the ovule.

 a) division,
b) nucleus,
c) nucleus,
d) Micropiles

 Answer: Division

 2. The father of Indian embryology

 a) Sir Jagdish Chandra Bose,
b) Dr. Birbal Sahni,
c) Dr. Hargovind Khurana,
d) P. Maheshwari

 Answer – P Maheshwari

 3. Dual fertilization occurs

 a) in algae,
b) in angiosperm plants,
c) In exposed seedlings,
d) in fungi

 Answer: In angiosperm plants

 4. Pollination occurs in Selvia

 a) by water,
b) by air,
c) by insects,
d) none of these

 Answer: By insects

 5. Which part of the flowering plant is haploid

 a) root,
b) leaf,
c) male gametes,
d) zygote

 Answer: Male gametes

 6. What is multiplicity?

 Answer: Having multiple embryos in a seed is called multipolarity, apart from the formation of embryos from the zygote, sometimes fusion of the male gametes with the supporting cells creates additional embryos.

 7. Give any two examples of virtual fruits.

 Answer – Pear, Cashew, Apple, Pineapple

 8. Define double fertilization.

 Answer: In covered BG plants, one egg cell is formed from male gametes I and one from male gametes second nucleus formed from the germ cell of pollinator.  Both these actions are collectively called double fertilization.

 9. Define pollination.

 Answer – The transfer of pollen particles from the pollen base to the stems of the same species is called pollination, there are two types of self-pollination and pollination.

 10. What is Disorganization?  Give examples

 Answer – The process of middle fertilization without fertilization is called asexual reproduction, in this process sexual reproduction has been replaced.  The plants resulting from asexual reproduction are called asorganic.  There is no gamete fusion or meiosis in the life cycle of these plants.  It was discovered by Winkler (1908).

 11. Draw a neatly named picture of the cross section of the pollen sac.

 12. Write the difference between embryonic sac and embryos.

answer –

 

 13. Write a comment on the disintegration.

 Answer – Normally after fertilization, ovary produces fruit.  Sometimes the ovary develops into fruit without fertilization.  Such a fruit is anaerobic fruit and this process of producing fruit is called disinflation.  Many examples of these can be known in nature like banana papaya orange etc.  The ovules in nonflammable fruits do not convert into seeds.  In many plants, the process of producing fruit starts only after pollination, whether fertilization or not.  Spraying of some hormones, such as NAA, can induce nonflammatory function because the fruits made in this way are seedless, so this process damages fruits with pomegranates, since only parts of the seeds are eaten.

 

 14. Mention the changes that occur after fertilization in a flower.

 Answer – Double fertilization occurs in the flowering plants, as a result of which the diploid zygote and triple primary embryo nucleus forms in the embryo base, thereby forming the embryo and embryos.  Embryos provide nutrition to the developing fetus.  Along with this, there are many changes in the ovary, which results in the formation of the seed from the ovary and the fruit from the ovary.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *