12th Physics TEST

कक्षा 12 Physics पाठ 5 चुंबकत्व एवं द्रव्य टेस्ट 5

Table of Contents

 कक्षा 12 भौतिक विज्ञान पाठ 5 चुंबकत्व एवं द्रव्य

_______________________________________

                    Test 5

________________________________

1. पृथ्वी के चुंबकीय ध्रुव पर नति कोण का मान है

a) 30°
b)45°
c)90°
d)0°

Join

2. यदि किसी पदार्थ की आपेक्षिक चुंबक शीलता 0.9999 है तो इसकी प्रकृति होगी

a) अनु चुंबकीय
b) प्रतिचुंबकीय
c) लोह चुंबकीय
d) अचुंबकीय

3. डोमेन किस पदार्थ में बनते हैं

a) अनु चुंबकीय
b) प्रतिचुंबकीय
c) लोह चुंबकीय
d) इनमें से कोई नहीं

Join

4. वह कौन सा चुंबकीय पदार्थ है जो बाह्य चुंबकीय क्षेत्र का विरोध करता है

a) अनु चुंबकीय
b) प्रतिचुंबकीय
c) लोह चुंबकीय
d) इनमें से कोई नहीं

 

5. नति अथवा नमन कोण से आप क्या समझते हो?

उत्तर – किसी स्थान पर चुंबकीय मूत्र में स्वतंत्रता पूर्वक लटकी हुई चुंबकीय सुई की अक्ष द्वारा क्षैतिज दिशा से बनाया गया कोण उस स्थान पर नमन कोण कहलाता है।

6. दिकपात के कोण का अर्थ समझाइए।

उत्तर – पृथ्वी तल के किसी स्थान पर चुंबकीय याम्योत्तर एवं भौगोलिक याम्योत्तर के बीच बने कोण को दिकपात का कोण कहते हैं।

7. पृथ्वी के उत्तरी व दक्षिणी ध्रुव पर नमन कोण का मान कितना होता है?

उत्तर –  उत्तरी व दक्षिणी ध्रुव पर नमन कोण का मान 90 डिग्री होता है।

8. किन दो स्थानों पर पृथ्वी के चुंबकीय क्षेत्र का क्षेतिज घटक शून्य होता है?

उत्तर – उत्तरी ध्रुव तथा दक्षिणी ध्रुव पर

9. किन्ही तीन अनु चुंबकीय पदार्थों के नाम लिखो।

उत्तर – aluminium, sodium, chromium

10. चुंबकीय बल रेखाओं एवं विद्युत बल रेखाओं में क्या अंतर है?

उत्तर – चुंबकीय बल रेखाएं बंद वक्र होती है जबकि विद्युत बल रेखाएं बंद वक्र नहीं होती हैं।

11. कच्चे लोहे एवं स्टील के चुंबकीय गुणों में मुख्य अंतर लिखिए।

उत्तर – कच्चे लोहे का चुंबकन प्रबल एवं अस्थाई होता है जबकि स्टील का चुंबकन कम प्रबल व स्थाई होता है।

12. किसी स्थान के चुंबकीय याम्योत्तर मैं पृथ्वी के चुंबकीय क्षेत्र का क्षैतिज घटक 0.26 गौस एवं नमन कोण 60 डिग्री है। इस स्थान पर पृथ्वी का चुंबकीय क्षेत्र क्या है?

उत्तर –

13. क्यूरी ताप से आप क्या समझते हो?

उत्तर –  वह उचित आप जिस पर लौह चुंबकीय पदार्थ अनु चुंबकीय पदार्थ में बदल जाता है क्यूरी ताप कहलाता है जैसे लोहे का क्यूरी ताप 770 डिग्री सेंटीग्रेड है।

14. चुंबकत्व का परमाणु मॉडल क्या है?

उत्तर –  पदार्थ का प्रत्येक परमाणु एक छोटा सा चुंबक है। परमाणु में उपस्थित इलेक्ट्रॉनों के कक्षीय परिक्रमण तथा चक्रण के कारण परमाणु में चुंबकीय आघूर्ण उत्पन्न होता है चुंबकत्व के परमाणु मॉडल में इलेक्ट्रॉनों की कक्षीय परिक्रमण तथा चक्रण को ही पदार्थ में चुंबकत्व का मूल कारण माना गया है तथा इसी आधार पर विभिन्न पदार्थों के चुंबकत्व की व्याख्या की जाती है।

 

FOR ENGLISH MEDIUM STUDENTS

 

Class 12 physics lesson 5 magnetism and matter

          Test 5

 1. The value of the angle on the Earth’s magnetic pole is

a) 30 °
b) 45 °
c) 90 °
d) 0 °

 2. If the relative magnetization of a substance is 0.9999, then its nature will be

a) non magnetic
b) antimagnetic
c) iron magnetic
d) A magnetic

 3. In which substance are the domains made

 a) non magnetic
b) antimagnetic
c) iron magnetic
d) none of these

 4. Which magnetic material opposes the external magnetic field

 a) non magnetic
b) antimagnetic
c) iron magnetic
d) none of these

 

 5. What do you understand from the Nati or Naman angle?

Answer – The angle drawn from the horizontal direction by the axis of the magnetic needle freely hanging in the magnetic urine at a place is called the moist angle at that place.

 6. Explain the mean of the angle of kick.

 Answer – The angle between the magnetic meridian and the geographic meridian at a place on the earth plane is called the angle of collision.

 7. What is the value of the salute angle at the North and South Pole of the Earth?

Answer – The angle of salvation at the North and South Pole is 90 degrees.

 8. At what two places is the zenith component of the Earth’s magnetic field zero?

Answer -North Pole and South Pole

 9. Write the names of any three magnetic materials.

 Answer: Aluminum, sodium, chromium

 10. What is the difference between magnetic force lines and electric force lines?

Answer – Magnetic force lines are closed curves while electric force lines are not closed curves.

 11. Write the main difference in magnetic properties of cast iron and steel.

Answer – Cast iron magnets are strong and temporary while steel magnets are less strong and permanent.

 12. The horizontal component of the Earth’s magnetic field is 0.26 Gauss and the angle of salvation is 60 degrees in the magnetic meridian of a place.  What is the magnetic field of the Earth at this place?

 answer –

 

 13. What do you understand by Curie temperature?

Answer – The proper one at which the iron magnetic material converts to non-magnetic material is called Curie temperature, like Curie temperature of iron is 770 degrees centigrade.

 14. What is the atomic model of magnetism?

 Answer: Each atom of a substance is a small magnet.  The orbital rotation and rotation of the electrons present in the atom produces a magnetic moment in the atom. In the atomic model of magnetism, the orbital rotation and rotation of electrons is considered to be the root cause of magnetism in matter and on the basis of the explanation of magnetism of different substances.  Is performed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *